ADR Camp d’Elx i SPG Alacant reivindiquem els aliments ecològics i locals en els menjadors escolars 1

El menjador escolar és un espai educatiu | © Elena Simona Craciun

La Associació per al Desenvolupament Rural del Camp d’Elx (ADR) i la Associació Sistema Participatiu de Garantía, SPG Alacant, promotores del Mercat Eco i Local d’Elx, reivindiquem els aliments ecològics i locals en els menjadors escolars del municipi. Pel Dia Internacional de l’Educació, fem una crida a les administracions locals i autonòmiques competents per a fer valdre el Decret 84/2018 del Consell, de foment d’una alimentació saludable i sostenible en els centres de la Generalitat, i el I Pla Valencià de Producció Ecològica (2016-2020), i així garantir i promoure la salut i el benestar de la població menuda, a més de donar suport als agents productors i transformadors del territori.

“La iniciativa és molt beneficiosa perquè tenim la certesa d’alimentar de forma saludable els xiquets i xiquetes, i a més suposa una espenta important per a l’economia local, especialment per a la gent i els projectes del camp”, assenyala José Luis Miralles Quiles, productor agroecològic i portaveu d’ambdues entitats. Per a Miralles, aquesta proposta comporta un gran potencial transformador que permet tindre cura de la terra i de la gent que la cuida, sobretot en moments de crisi social, econòmica i ecològica com l’actual, on calen reflexions i accions dirigides a crear models de consum més justos, saludables i sostenibles.

Amb aquesta reivindicació, just quan es posa en marxa el procés participatiu del II Pla Valencià de Producció Ecològica, ADR Camp d’Elx i SPG Alacant se sumen al moviment social encapçalat per la Plataforma Escoles que Alimenten per a defensar un model d’alimentació saludable i sostenible, basat en la sobirania alimentària, que prioritze els menús amb aliments de proximitat, temporada i ecològics.

SOSTENIBILITAT 

La Plataforma Escoles que Alimenten, amb més de 60 entitats, projecta el menjador escolar com un espai educatiu, de participació comunitària i transformació social cap a una sostenibilitat integral, que incorpora les dimensions de salut, medi ambientdesenvolupament econòmic i relacions social al fet de menjar.

D’una banda, el col·lectius que hi participen denuncien els incompliments del decret 84/2018, que recull la memòria del Pla de Salut Alimentària 2019. “Els centres educatius es proveeixen amb menys del 40% de fruites i hortalisses fresques, i amb menys del 3% d’aliments de producció ecològica”, afirma Sarai Fariñas Ausina, del Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional (CERAI), qui para l’atenció, també, en els processos de selecció i avaluació de les empreses de restauració.

I, d’una altra, proposen l’ús d’aliments frescos i de temporada, l’increment de productes locals i ecològics, la reducció del consum d’aliments d’origen animal, informar a l’alumnat de la procedència dels aliments per a conscienciar de la importància del treball del camp i de la mar, millores en les condicions laborals de cuineres i monitores, a més de reformular les licitacions públiques per a incloure clàusules socials i ambientals en els plecs i que les compres garantisquen la salut de l’alumnat, la producció respectuosa amb el medi ambient i la justícia social al llarg de la cadena alimentària.

ADR Camp d’Elx i SPG Alacant trobem inspiració en aquesta acció col·lectiva i citem com a referents els projectes La sostenibilitat al plat de CERAI i Escoles d’AMPES d’Alimentació Sostenible de Justícia Alimentària, així com el Consell Alimentari Municipal de València. També referènciem iniciatives comunitàries de proximitat com En el cole compostamosde Margalló Ecologistes en Acció d’Elx i la Universitat Miguel Hernández, per a la reutilització de la matèria orgànica.